Munke Mose i Odense - En Oase i Hjertet af Odense

Med sine 8,5 hektar (85.000 kvadratmeter) strækker Munke Mose sig som en af Odenses mest omfangsrige parker. Den unikke kombination af træer, søer, øer og vandløb giver området en mangfoldighed af naturlige scener og muligheder for spændende oplevelser. De velplejede plæner danner en kontrast til de mere urørte skov- og sumpområder, der nærmest føles som små stykker vildmark, skabt af nærheden til Odense Å. Munke Mose prydes af en imponerende samling af træer, herunder stilk- og vintereg, avn-, rød- og blodbøg, ask, taks, magnolie og hestekastanje. Disse majestætiske træer bidrager til parkens frodige atmosfære og tilføjer karakter og skønhed til landskabet.

Munke Mose legeplads

Munke Mose legeplads - byens mest populære legeplads

Legepladsen i Munke Mose er utroligt populær blandt både børn og deres familier. Inspireret af H.C. Andersens tidløse eventyr “Tommelise” er legepladsen designet med små naturmotiver, der er gjort store og indbydende til leg. Besøgende kan glæde sig over at finde forstørrede versioner af velkendte elementer som fugle, fisk, åkandeblade, brudelys og sommerfugle, der skaber en magisk og eventyrlig atmosfære.

©  Foto: Johan Joensen

Historien om Munke Mose

Munke Mose, navngivet efter Munkenes Mølle, har sin oprindelse i Skt. Knuds Kloster, etableret efter drabet på Knud den Hellige i 1086. Bror til Knud, Erik Ejegod, tilkaldte tolv benediktinermunke fra England for at varetage Sankt Knuds helgengrav i Odense Domkirke. Munkene, dygtige i mølledrift, opførte en mølle i 1135 ved åen under klostret. Denne vandmølle, kendt som Munke Mølle, fik betydelig økonomisk indflydelse, især efter Kong Valdemar den Stores dekret fra 1175, som pålagde borgerne at male deres korn på munkenes mølle for at sikre byens forsyning af mel. Møllen, der senere gav navn til det nærliggende område, Munke Mose, lå på en holm langs Munkemøllestræde, hvor svømmehallen nu står. For at give fald til møllen blev der bygget en dæmning langs den nuværende Munke Mose Allé. Søen i Munke Mose, ved Jagtvej, er en rest af mølledammen.

Munke Moses Historie
Helligt tempeltræ munke mose

Helligt Tempeltræ i Munke Mose

I Munke Mose finder man også et smukt eksemplar af Tempeltræet (Gingko biloba) på den store græsplæne overfor Åfarten. Dette træ er genkendeligt på sine vifteformede blade og har en imponerende historie bag sig. Gingko-træet er en af de ældste arter på jorden, med en historie, der strækker sig mere end 200 millioner år tilbage. Det blev traditionelt plantet ved templer i Kina, Japan og Korea og anset som et helligt træ. Ifølge en gammel legende skulle munkene have spist de frugter, træet producerer, for at mindske deres behov for toiletbesøg under lange ceremonier. Mens denne historie er spændende, er dens nøjagtighed ikke blevet bekræftet.

Sejl i vandcykel på Odense Å

Fra Munke Mose finder I også de ikoniske og populære røde vandcykler.

Hvis du leder efter en romantisk udflugt med en madkurv, en sjov dag med vennerne, en polterabend eller blot ønsker at nyde en rolig tur alene på åen, så er leje af en vandcykel en fantastisk mulighed. Det er en hyggelig og afslappende måde at tilbringe en time eller måske endda flere timer på en varm sommerdag.

Vandcyklerne udlejes på timebasis og der er plads til 4 personer ombord.

vandcykel Munke Mose
turbåd Munke Mose

Tag på rundtur på Odense Å

Fra Munke Mose afgår Odense Aafarts turbåde også. Siden 1882 har de sejlet den smukke tur langs Odense Å.
Odense har fået sit ry som Danmarks grønneste by af én hovedårsag – Odense Å. Denne naturskønne å udgør en fortryllende grøn oase, der snor sig gennem byen og byder på uforglemmelige naturoplevelser, især når man tager en tur med Odense Aafarts turbåde.