Oplev Odense Å

Velkommen til Odense Å, en naturlig perle, der strækker sig over ca. 54 kilometer gennem det smukke landskab på Fyn. Med sit udspring ved Arreskov Sø og sin afslutning ved Seden Strand i Odense Fjord, er Odense Å ikke blot en å, men en kilde til historie, kultur og rekreative muligheder.

Odense Å

Odense Å: En Oase af natur og historie

Odense Å er ikke bare en å – det er et levende bånd, der forbinder by og natur, fortid og nutid. Med en længde på omkring 54 kilometer snor åen sig gennem det idylliske landskab på Fyn, og dens historie og betydning strækker sig tilbage i tidens tåger.

Fra gamle vandmøller til historiske broer og bygninger langs bredden, bærer Odense Å på et væld af historiske skatte. Det siges, at byen Odense fik sit navn efter åen, der engang var kendt som “Odins Å”. Spor af fortiden kan stadig findes langs åen, og hvert sted fortæller sin egen fascinerende historie.

"Sejle op ad Åen"

Et af de mest berømte ting associeret med Odense Å er nok sangen ”Sejle op ad åen”, som er blevet en del af den danske kulturarv. Denne sang blev opført for første gang i 1895 som en del af sommerrevyen på Folketeatret. Dette teater er placeret kun få meter fra Aafartens kiosk og selve åen. Den oprindelige sang handler om turen, med Aafartens dampskibe, op ad åen til skovballerne i Fruens Bøge og ned ad åen igen tilbage til Munke Mose. Sangen har haft flere forskellige versioner af sin tekst. Det vi synger til forsamlinger i dag, er en forkortet version af sangen.

Odense Aafart historie
Aafart historie

Sejlads på Odense Å siden 1882

Siden 1882 har sejlads været en del af Odense Å’s dna. Her blev dampbådene på Odense Å nemlig en realitet. Det fine borgerskab tog på skovtur eller til skovballer ude i Fruens Bøge. På dette tidspunkt var den letteste måde at komme fra Munke Mose til Fruens Bøge at sejle. Odense Aafart blev derfor etableret i 1882 for at møde efterspørgslen. Det blev hurtigt konstateret, at det var hårdt og trættende at ro op ad åen, så i 1883 blev den første dampbåd ”Kvik” introduceret.

I Kano på Odense Å

Odense Å er et af de oversete kanosteder i Danmark – men mulighederne er rigtig gode.

På trods af at Odene Å er 54 km lang er det kun lovligt at sejle på en 20 km lang strækning fra Bellinge syd for Odense og til udløbet. Siden 2018 har Odense Aafart tilbudt udlejning af kanoer på 6 udvalgte ruter på strækningen fra Bellinge til Stige Ø.

efterår aafarten

Naturskøn sejlads på Odense Å siden 1882

For dem der ønsker at udforske Odense Å med lidt ekstra komfort og historisk indsigt, er en tur med Odense Aafart et must. Odense Aafart har i dag tre turbåde; H.C Andersen, Riborg Voigt og Aladdin og de sejler dagligt  hver time på strækningen fra Munke Mose i centrum af Odense til bøgeskoven i Fruens Bøge. Turen fører dig langs haverne i Odenses fine gamle kvarterer, og du får mulighed for at fange et glimt af dyrene, når bådene passerer Odense Zoo.

Odense Å Sti

Fra midten af 1970’erne har det været en mulighed at tage på gå- eller cykeltur langs åen fra centrum og ud til Skovsøen i Fruens Bøge. Undervejs passerer du blandt andet Odense ZOO samt flere legepladser og udendørs motionsområder, der indbyder til aktiv leg og motion.

Odense Å sti
Isfugl

Mød isfuglen ved Odense Å

Ofte kan du være heldig at møde den smukke isfugl langs Odense Å. Med sin karakteristiske blå og orange fjerdragt og sit lange, spidse næb, jager den dygtigt fisk langs åens bred. På strækningen hvor Odense Aafart sejler har man ofte held til at se fuglen omkring OB’s træningsbaner og klubhus.