Historien om Aafarten

Odense Å har i århundrede været en vigtig færdselsåre for odenseanerne. Sejlede man med strømmen nordpå, kom man hurtigt ud i Odense Fjord og derfra ud i den vide verden. Sejlede man imod strømmen sydpå, kunne man komme helt til Sydfyn, for Odense Å udspringer i Arreskov Sø, mindre end en snes kilometer fra den sydfynske kyst.

 

Aafart siden 1882

Men i 1800-tallet fik sejladsen sydpå en helt ny dimension, for da blev det moderne at sejle op ad åen til skovbal i Fruens Bøge. Det var oprindelig i Hunderup skov, tæt ved Fruens Bøge, at skovudflugterne startede. At ro op ad åen var romantisk, men alligevel noget udmattende. Kloge folk fandt derfor på at indsætte en dampbåd på åen. I 1882 startede man med båden ”Kvik”. I 1886 fik den følgeskab af ”Pilen”, ”Odin”, ”St. Alban” foruden flere store slæbebåde.

 

For det finere borgerskab

På en god sommersøndag kunne man befordre indtil 400 personer i timen i hver retning. På det tidspunkt var der fem restauranter, nemlig Carlslund, Røde Hus, Skovlyst, Sorgenfri og Skovpavillionen. Skulle man til bal, mødte man i sit stiveste puds. Herrerne med høje hatte og hvide handsker, damerne i fejende, lange kjoler og med sjal og parasol. Pinseturene var en tradition. Ofrede man 25 øre, fik man for 100 år siden en returbillet til båden. Tyende havde ikke adgang til dansestederne, det var kun for det finere borgerskab.

Vind billetter til Aafarten - klik her

Vind billetter til Aafarten

Tilmeld dig nyhedsbrevet og vær med i lodtrækningen

om fribilletter.


Hver måned trækker vi lod om 1 x 4 fribilletter til en tur

med Aafarten blandt modtagerne af vores nyhedsmail.Luk